O nama

Tko smo

Otvorena kuća-Centar za mir i kulturu dijaloga je projekt Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

HKD Napredak u svojoj dugoj povijesti, a pogotovo u ratnom i poratnom vremenu ima bogato iskustvo u programima koji potiču dijalog i stvaranje ravnoteže između izražavanja vlastitog identiteta i kulture i pristupa zajedničkoj kulturnom baštini.

Na tom iskustvu je 2006. nastao projekt Otvorena kuća – Centar za mir i kulturu dijaloga, koja od 2010. godine djeluje kao Napretkova zaklada pod istim imenom.

Osnivanjem zaklade Otvorena kuća – Centar za mir i kulturu dijaloga sa sjedištem u Bosanskoj Posavini, HKD Napredak čini iskorak u organiziranom djelovanju civilnog društva za opće dobro i stvara nove mogućnosti za ostvarivanje planiranih ciljeva.

S nizom projekata i programa kulturnog i socijalnog sadržaja, Napretkova zaklada Otvorena kuća je edukacijski i kulturni centar za šire područje Bosanske Posavine. Cilj zaklade je povezivanje svih Napretkovih podružnica na ovom području, te drugih institucija, udruženja i organizacija na projektima koji će utjecati na smanjenje demografske, ekonomske i kulturne pustoši Bosanske Posavine.

Jedan od vrijednih primjera međusektorskog povezivanje je projekt “Zelena oaza”, projekt prekogranične suradnje koji zahtijeva zajedničko zalaganje bez obzira na državne i entitetske granice.