Novosti Projekti

Sudionici ovogodišnjeg PULS-a posjetili samostan u Kraljevoj Sutjesci

Učesnici ovogodišnjeg Posavskog umjetničkog likovnog simpozija PULS posjetili su u subotu 31. srpnja franjevački samostan u Kraljevoj Sutjesci.

Sudionike PULS-a dočekao je i poželio im dobrodošlicu fra Stjepan Duvnjak, kustos samostanskog muzeja i knjižnice, te Ivica Šarić, poznati umjetnik i prvak opere Narodnog pozorišta u Sarajevu.
Samostan u Kraljevoj Sutjesci iznimno je bogat kulturno-povijesnim i umjetničkim sadržajima.

Fra Stjepan Duvnjak upoznao je sudionike PULS-a s poviješću Samostana i ovoga kraja te ih proveo kroz muzej i knjižnicu. U muzeju se nalaze vrijedni eksponati i artefakti – zbirka iznimno vrijednih slika, kovinski i tekstilni predmeti umjetničkog obrta – koji svjedoče o bogatoj tradiciji i kulturnoj baštini Bosne Srebrene i ovoga kraja. U knjižnici se nalaze brojni arhivski dokumenti i dragocijene stare knjige. Radi se o kulturno-povijesnom blagu iznimne važnosti, kako za provinciju Bosnu Srebrenu, tako i za Crkvu u Bosni i Hercegovini i opću kulturu u BiH.

Samostan u Kraljevoj Sutjesci djeluje kontinuirano od osnutka do današnjih dana. Zajedno sa franjevačkim samostanima u Fojnici i Kreševu, čini duhovno, kulturno i prosvjetno središte katolika u Bosni i Hercegovini.