Ria Trdin
Projekti

Ria Trdin – umjetnost kao san

Ria Trdin nije prvi put na PULS-u. Sudjelovala je na prvom Posavskom umjetničkom likovnom simpoziju održanom 2018. godine. Umjetnica je to koja se istovremeno bavi slikarstvom i kiparstvom, scenografijom i lutkarstvom. U njenom profesionalnom i umjetničkom radu isprepliću se likovna umjetnost i kazalište.

U slikarstvu je zanima proces istraživanja. Nastanak slike za nju nije šablon ili zacrtan put koji se odvija po striktno zadanim pravilima, nije planiranje ili računica. Nastanak slike uvijek je put u nepoznato i eksperiment.

Zato voli eksperimentirati s materijalom, s različitim tehnikama i alatima. Jer čim miješate različite tehnike i likovne postupke desi se nešto nepredvidivo. Dogodi se dobra slika ili crtež. Kroz taj proces događaju se i male likovne senzacije koje neko zove inspiracijom. Inspiracija za Riu Trdin nije nešto što se desi a priori.

Ona se dešava u procesu rada. U procesu rada dogode se dobar splet okolnosti, dobar trenutak i dobra emocija koji prave razliku između zanatskog i estetskog.

Potpuna umjetnička sloboda unutar formata svojevrsni je likovni aksiom ove umjetnice. Tu vrstu slobode Ria Trdin uspoređuje sa snom. Jer umjetnost je intimistički doživljaj usporediv upravo sa snom. Umjetnost je sanjanje na javi. Sve je spojivo, samo se treba usuditi sanjati unutar tog formata. U snu i u umjetnosti nema cenzure. Bilo koja vrsta kontrole ili autocenzure pogubna je za kreaciju. Umjetnik unutar formata mora biti apsolutno slobodan.

To je polje imaginacije unutar kojeg nema ograničenja. To je polje u okviru kojeg izražavamo i neke svoje frustracije, unutarnje strahove, nemire, pa čak i agresiju. I upravo ih očitujemo u tom polju da bi ono društveno ostalo čisto. Jer apsolutna sloboda u društvenom polju nije moguća.

Čovjek pojedinac u društvu je slobodan u onoj mjeri u kojoj ne ugrožava slobodu drugog pojedinca. To je načelo koje su davno usvojile humanistika i društvene znanosti.