O nama

Povijest zaklade Otvorena kuća – Centar za mir i kulturu dijaloga

Otvorena kuća – Centar za mir i kulturu dijaloga sa svojim radom počela je u prosincu 2006. godine. Svoj rad započeli smo kao projekt kojeg implementira HKD Napredak.

Budući je Otvorena kuća svojim realiziranim programima i planiranim aktivnostima nadilazila okvire projekta Središnja uprava HKD Napredak donijela je odluku o osnivanju zaklade. Rješenje o registraciji zaklade Otvorena kuća – Centar za mir i kulturu dijaloga doneseno je 2010. godine od strane Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine na temelju kojega Zaklada djeluje na području cijele Bosne i Hercegovine. Fokus djelovanja Zaklade je područje Bosanske Posavine.

Kako je sve počelo…

Naziv i ideja Otvorene kuće potječe iz vremena kada su kuće bile otvorene i zaključavale se samo preko noći i kao takva simbolizira međusobno povjerenje i suživot. Bosna i Hercegovina oduvijek je bila sjecište različitih kultura, tradicija i religija i predstavljala most između istoka i zapada, a kao takva postojati može samo ukoliko u okviru njenih granica postoji nacionalna ravnopravnost koja podrazumijeva toleranciju i uvažavanje. Kako bi se promovirale navedene vrijednosti na području Bosanske Posavine stvorena je Otvorena kuća u Garevcu.

Idejna začetnica Otvorene kuće je Slavica Šerić, koja je zajedno s Andrijanom Parić 2005.godine, počela raditi na oblikovanju ideje otvorene kuće u projekt Otvorena kuća- Centar za mir i kulturu dijaloga. Važnost ideje Otvorene kuće u prosincu 2006. godine, prepoznala je i financijski podržala Europska Unija, zahvaljujući kojoj je projekt i započeo.

U svrhu provođenja projekta oformljen je tim Otvorene kuće: Slavica Šerić, voditeljica projekta; Blaženka Krajina, asistentica projekta; Petar Gagulić; voditelj ureda; Snježana Krekić, socijalna savjetnica; Dževad Džambić, pravni savjetnik; Goran Štrbac, ekonomski savjetnik i Andrijana Parić, konzultantica i stručna suradnica.

Kako nismo imali svojih prostora svoj rad započeli smo u prostoru mjesne zajednice Garevac, s kojom smo dijelili prostor i surađivali. S obzirom na mnogobrojne aktivnosti, kao i želju tima Otvorene kuće da centar svih aktivnosti Otvorene kuće – Centra za mir i kulturu dijaloga, bude bivša osnovna škola Vladimir Nazor, u Garevcu, 2007. godine smo zatražili i dobili donaciju za obnovu i adaptaciju navedenog objekta od njemačke katoličke fondacije Renovabis.

Važno je naglasiti da se radi se o jednoj od najstarijih škola u Bosni i Hercegovini, školi iz 1882. godine, koja od 1983. godine ne služi u obrazovne svrhe i u koju se od tada nije ulagalo niti je tko imao kakve planove s njom, osim da ju se eventualno sruši. Zahvaljujući Renovabisu obnovili smo ovu skoro potpuno uništenu zgradu, sačuvali spomenik školstvu, te smo stvarajući u njoj Centar za mir i kulturu dijaloga dali joj najbolju moguću ulogu koju jedna škola uz svoju obrazovnu funkciju može imati.

No, nijedna ideja ne može uspjeti ako ne naiđe na plodno tlo stoga ovdje želimo zahvaliti na prvom mjestu Garevljanima, Čardaćanima, ostalim stanovnicima općine Modriča, svim Posavljacima i svima ostalima koji nas podržavaju i pomažu u našem radu, kao i onima koja nas konstruktivno kritiziraju i tjeraju da budemo bolji.