Novosti

Podjela opreme za lokalne BH proizvođače u eko proizvodnji

Na imanju Napretkove zaklade Otvorena kuća u Garevcu podijeljena oprema lokalnim proizvođačima koji su uz pomoć projekta Zelena oaza dio svoje proizvodnje usmjerili ka eko proizvodnji.

Projekt „Zelena oaza“ nastavlja provoditi aktivnosti u cilju pomoći malim i srednjim obiteljskim gospodarstvima koji se bave proizvodnjom i preradom poljoprivrednih proizvoda. Tako su predstavnici HKD Napredak i Otvorene kuće, nositelji projekta Green oasis – Zelena oaza sa BH stran, na imanju Otvorene kuće podijelili lokalnim poljoprivrednim proizvođačima opremu za eko proizvodnju u vrijednosti od 25.000 eura.

Skupina poljoprivrednih proizvođača koji su odlučili dio svoje proizvodnje usmjeri ka eko proizvodnji, uspješno je svladala edukacije o eko proizvodnji koje su se sastojale od predavanja i praktičnih radionica.

Nakon što je projektni tim u par navrata obišao njihova poljoprivredna gospodarstva i utvrdio njihove potrebe za opremom napravio je kriterije po kojima je oprema i dodijeljena. Iz navedene skupine odabrano je pet poljoprivrednih proizvođača kojima je oprema i podijeljena.

Proizvođačima je podijeljena sljedeća oprema oprema za pčelarstvo, oprema za voćarstvo, oprema za vrtlarstvo – plasteničku proizvodnju i oprema za preradu ljekovitog i začinskog bilja odnosno uljarica. Od opreme za pčelarstvo podijeljeno je: kasetne vrcaljke, parni topionici, LR košnice, posude za med, mlin i stol za oklapanje sača, za voćarstvo je podijeljena oprema za navodnjavanje i stupovi za podizanje voćnjaka, za plasteničku proizvodnju dodijeljen je plastenik, motokultivator i traktor kosilica, dok je za preradu ljekovitog i začinskog bilja nabavljena preša za preradu uljarica i proizvodnju hladno prešanih ulja.

Nedavne katastrofalne poplave koje su pogodile područje Bosanske Posavine utjecale su da se sam čin dodjele opreme malo pomaknuo jer su neki od proizvođača koji su dobili opremu i sami pretrpjeli određene štete. Tim više proizvođači su iznimno zadovoljni s dobivenom opremom jer će ona u mnogome poboljšati njihovu proizvodnju a samim tim i konkurentnost njihovih proizvoda.

Jedan od rezultata i uspjeha projekta Zelena oaza jeste međusobno povezivanje poljoprivrednih proizvođača s područja Bosanske Posavine te njihovo povezivanje s proizvođačima s drugu stranu rijeke Save točnije sa proizvođačima s područja Brodsko – posavske županije.

Rezultat ove suradnje je i nedavno utemeljenje i osnivanje prekograničnog klastera pod nazivom „Zelena Oaza“.
Sve ove će vjerujemo doprinijeti boljoj organiziranosti poljoprivrednih proizvođača i zajedničkom nastupu na određenim tržištima te svakako većoj konkurentnosti njihovih proizvoda.