Novosti

Počinje Posavski umjetnički likovni simpozij – PULS 2022.

Napretkova zaklada Otvorena kuća nastavlja s projektom Posavskog umjetničkog likovnog simpozija – PULS 2022.

Jedna od rijetkih zaklada na ovim prostorima, Otvorena kuća je nastala kao pokušaj očuvanja identiteta jednog naroda u nestajanju na tim prostorima uz poštivanje svih drugih naroda s čijim se kulturnim otiscima preplićemo dijeleći zajednički zavičaj.

Kao i prijašnjih godina, PULS će i ove godine, od 24. do 31. srpnja 2022. u prostoru zaklade Otvorene kuće u Garevcu, pod umjetničkim vodstvom dr. art. Josipa Mijića, okupiti već afirmirane akademske likovne umjetnike koji će u Otvorenoj kući stvarati umjetnička djela i istraživati moć umjetnosti.

Tema ovogodišnjeg simpozija je “Likovna umjetnost u digitalnom dobu“ a kolokvij na zadanu temu će se održati u četvrtak 28. srpnja.

Pokrovitelj projekta PULS je SU HKD Napredak.

Uz stvaralački i istraživački dio projekta PULS-a, sudionici svake godine posjete i jedno od središte hrvatske duhovnosti na širem području Bosanske Posavine. Ove godine u programu PULS-a je posjet Franjevačkom samostanu u Tolisi i ljevaonici umjetnina Jurkić u Donjoj Tramošnici. Posjet je planiran za subotu 30. srpnja 2022.

Sudionici PULS-a 2022.: Jasmina Runje iz Dubrovnika, Goran Kujundžić iz Darde kod Osijeka, Marko Šošić iz Vinkovaca, Birislav Božić iz Rijeke, Renata Papišta iz Sarajeva, Robert Bartel iz Mostara, Ivan Bogović iz Vinkovaca, Lorena Šimić iz Zagreba i Josip Mijić iz Širokog Brijega nastavljaju stvaralački niz 19 autora i autorica sa 108 umjetničkih radova dosadašnjih sudionika PULS-a.

Artistički povratak u prostor Bosanske Posavine pokazuje hrabrost i odgovornost kakvu samo umjetnici mogu imati. PULS u Bosanskoj Posavini, koji je Otvorena kuća pokrenula 2018. godine pod umjetničkim vodstvom profesora i akad. slikara Ante Kajinića pokazuje svu moć umjetnosti. Umjetnost je ovdje progovorila vlastitim jezikom koji nije moguće vezati političkim dekretima ili ograničiti zidovima bilo koje vrste.

Zbog toga organizatori smatraju PULS posebno dalekosežno značajnim projektom. 

PULS odražava težnju organizatora za duhovnom i kulturnom revitalizacijom Bosanske Posavine, kao biljeg duhovnog istrajavanja jednog naroda i promociju kulture u ovom, po mnogo čemu vrijednom ali skoro zaboravljenom dijelu Bosne i Hercegovine.