O nama

Partneri u projektu Zelena oaza

Hrvatsko kulturno društvo Napredak u službi čovjeka od 1902.godine”

Hrvatsko kulturno društvo Napredak nastalo je od Hrvatskog potpornog društva za potrebne đake srednjih i visokih škola iz Bosne i Hercegovine, osnovanog u Mostaru 14. rujna 1902. i Hrvatskog društva za namještanje djece u zanate i trgovinu, osnovanog u Sarajevu 11. studenog 1902. Sarajevskom se društvu 1904. pridodaje ime Napredak, i kako su oba društva imala gotovo identične ciljeve i zadatke, a to su pomaganje đacima i studentima, 1907. godine ujedinjuju se i djeluju pod zajedničkim imenom NAPREDAK. Od tada do danas sjedište Napretka je u Sarajevu.
Napredak je do zabrane 1949. godine školovao i pomagao školovati oko 16 000 đaka i studenata, među kojima su i dva nobelovca, Ivo Andrić i Vladimir Prelog, zatim slikari Gabrijel Jurkić, Ismet Mujezinović i Karlo Mijić, pjesnik Nikola Šop i mnoge druge poznate osobe.
I pored svega što je Napredak značio i činio, komunistički režim ga 1949. ukida, dok je Napretkova pokretna i nepokretna imovina oduzeta. No, duh Napretka živio je među narodom i prenosio se. Stoga je 29. rujna 1990. u Sarajevu održana Obnoviteljska skupština HKD Napredak i Napredak ponovno djeluje na korist, kako hrvatskog naroda, tako i svih dobrih ljudi.
Napredak danas ima 56 podružnica i povjerenstava koja djeluju u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Srednja škola Matije Antuna Reljkovića

Djeluje u kontinuitetu od 1959. godine. Od tada, pa sve do danas, jedina je poljoprivredna škola u ovom dijelu Posavine i Brodsko-posavske županije. Škola je osnovana kao Poljoprivredna škola s praktičnom obukom, te je počela rad s upisana 72 učenika.
Šezdesetih godina postaje Poljoprivredno tehnička škola. Sedamdesetih godina prerasta u Školski poljoprivredno-prehrambeni centar s pripremnom fazom i završnim dijelom. Devedesetih godina postaje Srednja škola s tri samostalne pedagoške jedinice a takav oblik zadržala je do danas.