Novosti

Održan Sajam Zelena oaza

U subotu, 11.10.2014. godine je na imanju Napretkove zaklade Otvorena kuća u Garevcu pokraj Modriče, održan Sajam ‘Zelena oaza – Garevac 2014.’, koji je organiziran u sklopu projekta prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina.

Projekt pod nazivom Green Oasis – Zelena oaza financiran je sredstvima Europske unije a zajednički ga provode HKD Napredak i Napretkova zaklada Otvorena kuća s partnerom iz Republike Hrvatske – Srednjom školom Matije Antuna Reljkovića iz Slavonskog Broda.

Na sajmu su predstavljeni rezultati projekta Green Oasis, a radi se o proizvodima Posavine koje su izložili poljoprivredni proizvođači koji sudjeluju u projektu; obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja se bave ekološkom proizvodnjom, čuvanjem autohtonih sorti i tradicionalnom preradom, te gosti sajma “primjeri dobre prakse” iz BiH i susjednih zemalja.

U sklopu sajma održana je zanimljiva radio aukcija. Slušatelji Radio Slavonije uživo su mogli pratiti nadmetanje i licitiranje posjetitelja za probrane poljoprivredne proizvode, koje su po prigodnim cijenama mogli kupiti svi zainteresirani. Našlo se tu izvrsnih voćnih sokova, likera, sireva, pekmeza, ljekovitih krema, pletenih korpi od pruća i drugim atraktivnih, ekološki uzgojenih proizvoda.

Broj izlagača je nadmašio naša očekivanja, došlo je preko 40 izlagača iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Pored izložbe proizvoda na štandovima na kojoj je izloženo puno autohtonih, domaćih i ekološki uzgojenih sorti voća i povrća i proizvoda dobivenih preradom istih, organizirane su i radionice tkanja i izrade korpi od pruća. U sklopu sajma održan je okrugli stol na temu – “Ekološka poljoprivreda – put prema ekonomskoj neovisnosti”. Na okruglom stolu predavači su bili doc. dr. Mario Njavro s Agronomskog fakulteta u Zagrebu koji je govorio o poslovnom povezivanju kao pretpostavci održivosti i konkurentnosti, Danijela Bošnjak iz Udruženja za razvoj ruralnog turizma ‘Alterural’, govorila je o mogućnostima razvoja ruralnog turizma u Bosanskoj Posavini, Bernisa Klepo govorila je o ekonomskim aspektima organske poljoprivrede, mr. Željko Herner iz Ministarstva poljoprivrede RH govorio je o mogućnostima osnivanja agro-ekoloških poduzetničkih zona. Na ovom vrlo zanimljivom okruglom stolu izlagači su međusobno razmijenili iskustva i saznali neke nove činjenice o ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji tako da smo više nego zadovoljni rezultatima.

U sklopu sajma prilikom otvaranja sajma predstavljen je nacrt Memoranduma o suradnji i organiziranju klastera ekološke poljoprivrede i ruralnog turizma Posavine. Ovaj memorandum bit će podloga daljnjem međusobnom povezivanju poljoprivrednih proizvođača posebno oni orijentiranih na ekološku proizvodnju na području Posavine, te razvoju i povezivanju ekološke poljoprivrede i ruralnog turizma dviju kompatibilnih djelatnosti koje se međusobno nadopunjuju.