Održan koncert renesansne engleske glazbe u župnoj crkvi u Garevcu
Novosti

Održan koncert renesansne engleske glazbe u župnoj crkvi u Garevcu

Gosti u župnoj crkvi Marija Majka crkve u Garevcu imali su u petak, 2. rujna rijetku priliku doživjeti vrhunski doživljaj glazbe Johna Dowlanda, engleskog skladatelja i najvećeg genija umjetnosti lutnje svoga vremena čije su skladbe poslužile kao inspiracija brojnim poznatim umjetnicima, poput Williama Shakespearea, Stinga, Benjamina Brittena i drugih.

Sopranistica Martina Latin Kolega, i lutnjistica Ema Stein otvorile su na najljepši mogući način vremensku kapsulu iz elizabetinskog renesansnog doba i kroz bogat koncertni program pod nazivom „Claear or cloudy“ ( Vedro ili oblačno) prikazali čitavu lepezu ljudskih emocija.

Ljubav, bol, drama, strast i oslobođenje – sve ljudsko i životno – postoje unutar tih pjesama kao svemir u malom. Glazba poznata po kultu melankolije, nije imala zadaću učiniti slušatelje melankoličnim, već upravo suprotno, služila je kao lijek za melankolično srce.

Upravo to su ove dvije mlade umjetnice svojom interpretacijom darovale slušateljima u Garevcu – utjehu, mir i posebno intenzivan glazbeni doživljaj koji podcrtava Dowlandove riječi: Ne prolijevaju se suze samo u tuzi i boli, već i u radosti, i od užitka.

Koncert na dar organizirali su Otvorena kuća i udruga Prosoli-Sveta glazba u povodu 10-te obljetnice djelovanja Centra za mir i kulturu dijaloga – Otvorena kuća u Bosanskoj Posavini kao dio međunarodnog Vrhbosna festivala stare glazbe.