Koncert pravoslavnog zbora "Hor Bulgaria" oduševio publiku u Modriči
Novosti

Koncert pravoslavnog zbora “Hor Bulgaria” oduševio publiku u Modriči

Muški pravoslavni zbor Hor Bulgaria iz Sofije priredio je 21. lipnja u katoličkoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u Modriči izniman glazbeni i duhovni doživljaj. 

Izvedbom blagdanskih napjeva iz bogate glazbene riznice Katoličke i Pravoslavne Crkve pjesmom je duhovno proveo publiku od 882. godine do 19. stoljeća.

Već od kanona Gospodi, pomiluj iz 11. stoljeća, s kojim je Hor Bulgaria započeo koncert, publika je mogla osjetiti svu osobitost bugarske glazbe i interpretacije pravoslavnih napjeva. Iako posebno poznati kao tumači crkvenoslavenskog pjevanja, jednako uspješno su publici prenijeli i svu duhovnost stare sakralne glazbe zapadnog kršćanstva izborom napjeva iz zbirke Cithara octochorda, skladane po uzoru na gregorijanski koral, ali i na svjetovne napjeve s melodijskim sličnostima slavenskih naroda.

Svojim prvorazrednim zborskim pjevanjem pod ravnanjem dirigenta akademika Valentina Bobevskog i s izvrsnim solističkim dionicama Kirila PopovaVelislava Veleva i Dimitra Pramatarova zbor je iskrenošću i sugestivnošću stvorio posebnu atmosferu i povezao publiku u mističnosti glazbe.