Novosti

Osvrt na projekt PULS u povodu izložbe u Umjetničkoj galeriji BiH

Piše: Slavica Mijić Lukač, predsjednica Napretkove zaklade Otvorena kuća i koordinatorica projekta PULS, u povodu otvaranja izložbe PULS u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu

U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu večeras se otvara zanimljiva izložba umjetničkih djela nastalih u projektu PULS – Posavski Umjetnički Likovni Simpozij.

Akademski kipar Mato Andrić u oblikovanju nove skulpture

Petnaest umjetnika: Mato Andrić, Anto Kajinić, Josip Mijić, Dalibor Nikolić, Vilim Parić, Ivan Perak, Miroslav Šetka, Marko Šošić, Ana Filipović, Dejan Duraković, Željko Koren, Zvonimir Perak, Ria Trdin, Tomislav Zovko i Marko Živković predstavit će se s ukupno 47 likovnih radova nastalih u okviru projekta PULS – Posavski Umjetnički Likovni Simpozij.

Projekt PULS započeo je 2018. godine u organizaciji Napretkove zaklade Otvorena kuća – Centar za mir i kulturu dijaloga u Garevcu, pod umjetničkim vodstvom akademskog slikara Ante Kajinića.

Sudionici simpozija prilikom posjeta Galeriji Šimun u Samostanu Dubrave

Za bolje razumijevanje ovog projekta, treba ga smjestiti u vrijeme i prostor u kojem PULS dobiva posebno, usudim se reći gotovo nadnaravno značenje.

Otvorena kuća u mjestu Garevac pokraj Modriče je zaklada Hrvatskoga kulturnoga društva Napredak, smještena u staroj napuštenoj osnovnoj školi iz 1885. godine, obnovljenoj donatorskim sredstvima a u cijelom tom poslu važan doprinos svojim preporukama, zagovaranjima i odlukama je dao i tadašnji predsjednik Hrvatskoga kulturnoga društva Napredak prof. dr. sc. Franjo Topić.

Jedna od rijetkih zaklada na ovim prostorima, zamišljeno je kao buduća kuća dijaloga, konstrukcije kulture mire i reda kojih nikada neće biti dostatno u zemlji Bosni i Hercegovini. Nastala je kao pokušaj očuvanja identiteta jednog naroda u nestajanju na tim prostorima uz poštivanje svih drugih naroda s čijim se kulturnim otiscima preplićemo dijeleći zajednički zavičaj.

Čarolija i ljepota BiH (nažalost i naša nesreća zbog onih koji to ne znaju cijeniti) leži upravo u otiscima kultura svih naroda koji su živjeli na ovim prostorima i Otvorena kuća svojim projektima u Bos. Posavini samo je jedan dio onoga što HKD Napredak čini na polju dijaloga, njegujući kulturu poštivanja različitosti.

Važno je napomenuti da HKD Napredak, utemeljitelj i osnivač zaklade slavi ove godine 30 godina od obnove. Izložbom PULS-a se Otvorena kuća na poseban način uključuje i u obilježavanje ovog važnog jubileja svoga osnivača.

Umjetnički likovni simpozij iznjedren u Bosanskoj Posavini po kojoj je dobio ime, usmjeren je na praćenje i bilježenje hrvatske ovovremene vizualnosti, prvenstveno u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Osama – Vilim Perić, 2019

Odustali smo odmah od toga da to bude samo još jedna umjetnička kolonija. Zamislili smo da to bude umjetničko događanje dubljih temelja i da ima odlike poučavanja, bilježenja i dokumentiranja s ciljem duhovne revitalizacije, postajući time jednim od upečatljivih biljega istrajavanja ratom oskrnavljenog i opustošenog prostora Bosanske Posavine.

Odluka umjetničkog voditelja je bila, da to budu što je moguće mlađi umjetnici. Simpozij, koji se održava svake godine u srpnju, u trajanju od tjedan dana, jedan dan je posvećen kolokviju sudionika na zadanu temu iz suvremene umjetnosti. Tako je u 2019. godini održan zanimljiv kolokvij na temu “Moć umjetnosti”, a u pripremi za 2021. godinu je kolokvij na temu “Tajna umjetnosti”.

Logo simpozija izrađen od stiliziranih slova PULS-a u kojem su upisana imena sudionika s dubokim značenjem upisivanja svakog od njih u temelje PULS-a. Bez njih projekt ne postoji.

Žuta boja koju smo odabrali kao zaštitnu boju PULS-a nije odabrana zbog trenda.

Za nas je ta boja bila znak nade i vjere u bolje i bolji svijet, u prvom redu u zemlji Bosni i Hercegovini. Odlučili smo da sva djela nastala na Simpoziju postanu dijelom fundusa Umjetničke galerije Hrvatskoga kulturnoga društva Napredak, sa sjedištem u Sarajevu (koja je u osnivanju).

Abdovina – sombucus Ebulus _ Marko Šošić, 2019

Večeras je na otvorenje ili PREDPREGLED u izložbe pozvan mali broj prijatelja, novinara i autora čija su djela zastupljena na izložbi, sve u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama, te nekoliko članova Središnje uprave HKD Napredak na čelu s predsjednikom Društva dr. sc. Nikolom Čičom koji će otvoriti izložbu.

Želja nam je bila da usprkos ovim nemogućim uvjetima zadržimo osjećaj svečanosti trenutka i otvorimo izložbu kao da je sve oko nas normalno, makar u prostoru galerije u tom trenutku bilo 10 osoba.

Želim zahvaliti svima koji su prepoznali naš umjetnički dijaloški napor kroz ovaj Simpozij u Otvorenoj kući u Garevcu kraj Modriče.

Posebno želim zahvaliti Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, Umjetničkome savjetu, ravnatelju gospodinu Straji Krsmanoviću, i svim djelatnicima Galerije. Zahvaljujem na svom trudu koji su uložili da i u ovim nemogućim uvjetima postavimo izložbu PULS – a i praktično postali domaćini ove izložbe jer zbog promijene režima prelaska granice, umjetnički voditelj PULS-a i ja smo morali odustati od dolaska.

Zahvaljujem i svim umjetnicima; dosadašnjim sudionicima PULS-a: Mati Andrću (Petrinja), Riji Trdin (Osijek), Marku Živkoviću (Osijek), Dejanu Durakoviću (Vinkovci), Marku Šošiću (Vinkovci), Zvonimiru Peraku (Vinkovci), Josipu Mijiću (Split), Tomislavu Zovki (Široki Brijeg), Ani Brkić (Mostar), Daliboru Nikoliću (Mostar), Vilimu Pariću (Čitluk), Željku Korenu (Mostar), Ivanu Peraku (Dubrovnik) i Miroslavu Šetki (Zenica).

Vrijedi zapamtiti imena ovih likovnih umjetnika i pogledati njihova umjetnička djela nastala na PULSu 2019. i 2018. godine.

13,25_ Josip Mijić, 2019

Njihov artistički povratak u prostor u kojem se život odvija u međuodnosu mira i jeze zaglušujuće tišine ispražnjene zemlje, pokazuje odgovornost kakvu samo umjetnici mogu imati.

Ovdje umjetničke intervencije pokazuju svu moć umjetnosti i djeluju na oslobođenje i spokoj darujući ovom prostoru novi i pozitivni kontekst.

Želim zahvaliti svim medijskim kućama i novinarima koji će popratiti ovu izložbu i tako približiti ovaj projekt široj javnosti i ljubiteljima likovne umjetnosti ali i svima onima kojima je Bos Posavina u srcu zbog značenja koje ovaj projekt ima za taj prostor kojeg “sreća ne draga često” (kako je to lijepo rekao umjetnički voditelj PULS Anto Kajinić u predgovoru katalogu PULS a 2018.

Izložba je otvorena za javnost i likovnu publiku od 4. do 18. prosinca 2020., prema radnom vremenu Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine i u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama zaštite od COVID-a 19.

Sve dodatne informacije o posjetu izložbi mogu se vidjeti i na Facebook i web stranici Umjetničke galerije.

Pozdravljam i pozivam sve koji imaju mogućnost da posjete izložbu, pri tome čuvajući i sebe i druge. Svima nam nedostaje ljepote u ovim nelijepim vremenima.

Kršćanima koji iščekuju Božić, želim da ga dočekaju u radosti sa svojim obiteljima. Svima nama zajedno želim da pronađemo radosti u sebi i svojim najbližima i ostanemo zdravi.