Projekti

Anto Kajinić – bijelo kao staza uspona

Anto Kajinić renomirani je akademski slikar i neobična umjetnička pojava. Umjetnički je voditelj i jedan od idejnih tvoraca međunarodnog Posavskog umjetničkog likovnog simpozija (PULS). Potonja činjenica govori da niti jedan PULS nije niti može proći bez Kajinića.

Već četiri desetljeća Anto Kajinić zauzima posebno mjesto na suvremenoj likovnoj sceni. Ne samo zbog toga što ne slijedi trendove, nego i zato što se dosljedno drži tema traženja vlastite istine i svjesnosti o samome sebi, životu i smrti, koje kao svoje najintimnije unutarnje zapise i opažaje povjerava publici. Njegovo djelo lišeno je boje i prenaglašene geste. Kajinićevo shvaćanje prostora i oblika izrazito je slobodno i nekonvencionalno.

Njegovim likovnim opusom dominira bijela boja. Ima to veze sa istočnom filozofijom koja bijelu boju tumači kao boju smrti. Ali ne smrti koja je kraj, nego smrti koja je samo staza uspona. Fenomenologija smrti i nestajanja interesira Kajinića još od rane mladosti. On praktično fenomen nestajanja slika cijeli život i pokušava zapadnom umu naglasiti da je zabluda misliti da je smrt kraj. Pa je tako i smrt bijela, nije crna.

Kajinić je član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 1980. i Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu od 1995. Član Napretka je od 1991. godine. Utemeljitelj je umjetničke galerije Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Sarajevu 1995. Član je i jedan od utemeljitelja umjetničke grupe KAMMEN (Kajinić, Marić, Numankadić). Umjetnički je voditelj Posavskog umjetničkog likovnog simpozija PULS.